Plages du af tunge tanker?

Plages du af tunge tanker?

Måske føles det hele tungt og trist for tiden? Det kan være du har været igennem en vanskelig periode i dit liv og derfor er havnet i en såkaldt eksistentiel krise. En krises symptomer kan eksempelvis være, at man føler sig trist og magtesløs. Man kan også have svært ved at koncentrere sig, fordi man bliver overvældet af tunge tanker.
Hvis du har et netværk at trække på kan det være en stor hjælp.
Det kan være svært at få fat i troen på at det hele bliver bedre igen, men det er vigtigt at lede efter de sprækker, hvor der kan komme lys ind.
Du kan måske genfinde lidt håb og tro på fremtiden ved at downloade appen “Psykologens værktøjskasse” og lytte til nogle helende historier på din telefon eller iPad.

Ensomhed – Hvem rammer det?

Kender du nogle, der ikke er ensomme?

Ja, det gør du måske. Men det kan være svært at vide, for man kan jo ikke se på et menneske, om vedkommende føler sig ensom. Han eller hun kan være gift, have børn eller omgive sig med en stor bekendtskabskreds, men alligevel føle sig glemt eller overset, måske endda holdt udenfor. Og du og jeg, vi kan ikke vide det. For man kan ikke se ensomheden.

Nogle bor alene og taler næsten aldrig med andre menneske, men har det fint med det. Andre er ensomme, fordi de føler sig anderledes end de mennesker, de færdes iblandt. Måske har de en helt anden holdning, udseende, baggrund eller seksualitet, og er bange for at blive afvist.
Følelsen af ensomhed kan bedst udfordres gennem samtale eller fælles opgaver. Når man taler sammen eller arbejder sammen, skabes der et fællesskab. Det har mennesker brug for.

Føler du dig ensom?

Hvis du føler dig ensom, svag, modløs eller udelukket fra et fællesskab, er det så meget desto vigtigere at åbne munden og dele det med nogen. Selvfølgelig ikke den første den bedste, men en som du har udvalgt som den, du føler dig mest tryg ved, trods alt. Måske skal du prøve at vælge en person fra en helt anden sammenhæng end den, du normalt færdes i.

Du kan tage mod til dig ved at lytte til et par historier i Mindfull og Hypnose – appen, PSYKOLOGENS VÆRKTØJSKASSE, som kan downloades fra Appstore eller Google Play. Start fx med historien om “Det lille blå væsen”.

 

This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Masser af håb – ny bog om traumer og ACT

Håb til traumeoverleveren

Der er masser af håb og god inspiration til arbejdet med traumer i fagbogen af Anne Agerbo med titlen: Fra offer til overlever – ACT med traumer, der udkom på Frydenlund i marts 2017.

Et vidunderligt forord sætter scenen

Anne Agerbo sætter scenen allerede i forordet med sin fine beskrivelse af, hvordan en traumeoverlever kan genforbinde sig med det “intakte, betydningsfulde og hele menneske”, han også er, uanset traumer og overgreb.

Dengang farfar var i Tyskland

Anne Agerbos interview med sin farfar, traumeoverleveren, er mesterlig god læsning. Man bliver fanget af den gamle mands fortælling og pirret af barnebarnet, Anne Agerbo, der deler sine refleksioner undervejs.

Anne skriver medrivende om sit bankende hjerte, sit snigende ubehag, sin undren. Der er en fantastisk dynamik mellem farfarens sikre, stovte fortælling og barnebarnets hviskende uro og hjertebanken.

Om traumer og ACT

Der er meget læring i denne bog. Om traumer, symptomer og diagnoser, om KZ-syndromet og PTSD- diagnosen. Om psykologisk fleksibilitet og psykologisk rigiditet. Anne Agerbo har styr på de nyeste referencer indenfor området. Hun skinner dog allerklarest, når hun udfolder sin kreativitet.

Anne forklarer accept-begrebet med historien om den irriterende nabo, Joe.  I sådanne tilfælde kommer Anne Agerbos skrivefærdigheder virkelig til deres ret. Det samme gælder da hun forklarer begrebet defusion med den frit flydende flod.

Tankeslaven

Som en psykolog, der ikke er uddannet i ACT, får man nye perspektiver på de mennesker, man møder i sine samtaler. Tankeslaven, der falder i et hul, har en skovl i sin rygsæk, og graver det bedste han har lært, fordi det nu engang er det værktøj, der er ved hånden. Desværre graver han sig blot længere og længere ned i hullet og man venter på erkendelsen af, at det værktøj ikke virker i denne sammenhæng.

Traumer på tværs af generationer 

I et af de sidste dele af fagbogen beskriver Anne Agerbo, hvordan traumeoverleveren kan påvirke familie, børn og børnebørn på både gode og dårlige måder. Der er ikke kun tale om krigstraumer. Også omsorgssvigt løber videre i generationer, hvilket Anne Agerbo pointerer. Jeg synes dette er et vigtigt afsnit for behandlere, da vi til stadighed må være vågne overfor sammenhængen mellem traumer, familiedynamikker og børns udvikling.

2. og 3. generations traumer 

Anne Agerbo refererer til litteratur om transgenerationelle traumer, der kalder traumeoverleverens børn og børnebørn for 2. og 3. generations traumeoverlevere. Det ringer klart ind i nutidens invandrer og flygtningedebat, hvor der tales meget lidt om, hvad der ligger bag problemerne. Det kunne være spændende om vi som psykologer kunne bidrage med et blik på 2. og 3. generations traumeoverleveren, og dermed få empatien i fokus.

Læs denne fagbog, eller pluk i den. Del 1 om farfar skal du ihvertfald ikke snyde dig selv for.

Føles dit liv meningsløst?

Oplever du livet som tomt og meningsløst? Det kan være du har mistet din partner, dit barn, eller du har været udsat for et alvorligt svigt? Eller måske er du “bare” havnet i et sort hul uden umiddelbar grund?

Selvom man er vant til at overkomme vanskeligheder, kan hele ens liv pludselig føles uoverskueligt. Man kan føle sig ensom, og langt nede.

Kender du det?

This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue