Mindfulness i børnehøjde

Børn savner ro i en travl hverdag – ny app giver et bud på en løsning

Børn har ofte travlt med institutioner, skole, fritidsaktiviteter og leg. Deres forældre har også nok at se til med job, indkøb og madlavning. Og rigtigt mange børn vil gerne have tid med familiens iPad eller mobiltelefon. Tænk hvis de kunne bruge skærmtiden til at falde til ro – det er ideen med Børnekassen.

Børn er i virkeligheden rigtig gode til at skabe ro og heling indefra. De har bare brug for en håndsrækning. Vi har kendt det til alle tider – det med at fortælle historier for børn, for hinanden – men i en travl hverdag er det måske ikke altid man som forælder har overskuddet. Men historier har en helt særlig evne til at hjælpe børn med at udvikle sig og overkomme indre konflikter, håndtere vrede og angst.

I flere år har brugerne af appen skrevet på min facebookside og efterspurgt en særlig app til børn. Nu kommer Børnekassen så endelig.

Alle børn har det svært ind imellem

Vi tror, det er unormalt, hvis vores børn bliver triste, vrede eller angste. Vi tror det er noget, der ikke bør forekomme, men fakta er, at vrede, angst og uro er naturlige reaktioner, der opstår i større eller mindre grad hos alle børn i alle familier. Vi er dårlige til at håndtere det sårbare, og så forbliver problemerne uløste. Det bedste, man kan gøre er at hjælpe sit barn med at håndtere følelsen på den mest konstruktive måde.

Jeg har i årevis haft disse problematikker inde på livet i sin praksis, og den bedste ‘medicin’ er efter min mening en helende historie. Når man lytter til en historie kan man blive klogere på sig selv på et ubevidst plan. Vi kender jo alle til hvordan børn lærer at håndtere angst ved at lytte til eventyret om Hans og Grethe. Det er det samme med mine helende historier. De virker stille og roligt ved at barnet identificerer sig med hovedpersonen og gennemlever nogle følelser.

Det eneste barnet skal gøre er at lytte

Den voksne kan hjælpe barnet med at vælge en historie, der passer til, hvordan barnet har det. Man kan også lade barnet vælge ud fra billederne, hvad han eller hun har lyst til at høre. Alle historier vil nemlig give ro ud over de andre tangenter, de spiller på. Man kan sidde sammen med sit barn og lytte til historierne og øvelserne i Børnekassen eller barnet kan lytte for sig selv. Det er ikke svært for det eneste barnet skal gøre er et lytte.

Børnekassen udkommer på Appstore d. 26. August 2019

Hvad er egentlig mindfulness?

At mærke det der er

Mindfulness er en øvelse i at mærke det, der er. Uden at  forsøge at ændre på det. Du kan både arbejde med dig selv gennem mindfulness og selvhypnose. Hvor man med hypnose arbejder på at forandre sig, handler det at være mindfull om at være med det, der er. At mærke, hvordan man har det og falde til ro med det. Nogle gange har man brug for det ene, nogle gange har man brug for det andet.

Mindfull med en historie

Man kan lytte til helende historier som en form for mindfulness, hvor man trækker vejret roligt og mærker sin krop, mens man lader historien gå sine egne veje.

Hvis du vælger at lytte til nogle af mine helende historier i appen Psykologens Værktøjskasse, hjælper jeg dig på vej. Læs mere om appen på denne hjemmeside under menupunktet App eller download appen gratis på din telefon og prøv de gratis øvelser i første omgang.

This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

 

Har du svært ved at sige fra?

Måske kender du det der med at alle beder om din hjælp eller vil råde og vejlede dig, og du har svært ved at sige fra?

Det behøver ikke være sådan. Det KAN ændres.  Der er en helt bestemt øvelse, jeg vil anbefale dig.

Du kan lære at sige fra, at beskytte dig selv, at trække en grænse.

Vil DU lære det? – så kan jeg anbefale dig at lytte til en mindfulness-øvelse, der hedder “Beskyt dig selv med Skildpadden.”

Øvelsen tager ca. et kvarter. Det eneste du skal gøre, er at lytte.

I denne øvelse lader jeg mig inspirere af en skildpadde, der har rimeligt let ved at trække grænser, fordi den har så kraftigt et skjold, som den kan afvise verden med, når der er brug for at den passer på sig selv.

Du finder øvelsen i Appen “Psykologens Værktøjskasse” enten i Iphones Appstore eller i Google play.

Øvelsen koster 25 kr og i appen finder du også to gratis øvelser, hvor du måske også vil kunne få glæde af “Oksen med kærren.”  Du kan også købe alle 35 øvelser for 299 kr – så får du alle øvelserne for 11 kr pr stk.

Har du spørgsmål, så skriv dem endelig.

This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Åbent hus 3. januar 2017 om mindfulness og hypnose

Hvis du gerne vil møde andre, der arbejder med at finde ro i sjælen, og udveksle spørgsmål og erfaringer, så er det her en aften for dig.

Måske har du ingen erfaringer i forvejen og så kan du komme og snuse til emnet. Du kan også have erfaring med fx meditation og blot have lyst til at snakke med andre om, hvordan man bedst passer på sig selv.

Måske bruger du appen – Psykologens Værktøjskasse, eller du vil gerne finde ud af om det er noget for dig.

Det er altssammen gyldige grunde til at deltage.

Målgruppe: Alle

Deltagerantal: max 8 personer.

Sted: Havstokken 16, Venø, 7600 Struer

Tid: 3. januar 2017, kl. 20.15-21.45 (færgen sejler 20.00 – retur igen senest 22.00)

Pris: Gratis – bortset fra færgeoverfarten.

Det eneste du skal gøre er at skrive en sms med dit navn til 28730646 eller sende en mail til psykhus@venoe.dk.

med venlig hilsen Lotte

Er din hjerne gloende?


Er du lige lovligt energisk og tændt af begær efter oplevelser, styrke, fart og intensitet? Enten på arbejdet , med børnene eller helt konkret i forhold til en sportsgren eller en konkurrence? Det giver dig måske et godt og spændende liv, men risikoen er at din hjerne bliver gloende hed og brænder sammen af al den aktivitet, den udsættes for, er overhængende.  Selv om det er sjovt og spændende kan det blive for meget, hvis du ikke træner din hjerne i at skifte til andre farver.

Bare engang imellem.

Helst en gang om dagen.

Læs om appen “Psykologens Værktøjskasse”, hvor du finder værktøjer til at give din hjerne alsidig træning. Eller download den med det samme. Selve downloaden er gratis og der er også to gratis øvelser. Men jeg kan anbefale dig at købe alle 35 øvelser fra en start for 299 kr, så får du over 500 kroner i rabat.

Og træning i at falde til ro.  🙂

Åbent hus – d. 6. sep. 19.45

Jeg får jævnligt spørgsmål til hvordan man bedst bruger min app – “Psykologens værktøjskasse.” Hvilke øvelser skal man starte med? Hvornår kan man selv arbejde og hvornår bør man søge professionel hjælp? Kan man arbejde med sin depression? Kan man selv reducere sin stress? Hvad nu, hvis man er sin egen værste kritiker? Spørgsmålene er mange.

De, der kommer her i terapi, har jo lejlighed til at spørge mig. Jeg kan så fortælle hvad jeg synes er bedst og hvad min erfaring er fra andre, der bruger appen. Jeg har jo ret lang ventetid, så en del af dem som ringer til mig, fordi de gerne vil arbejde med mine mindfulness og hypnoseværktøjer, må jeg desværre skuffe.

Nu har jeg så fået den ide at jeg vil holde et åbent hus. Hvis det bliver en succes, vil jeg gentage det ca. en gang om måneden.

Min ide er at det skal være gratis for dem, der har købt den fulde version af appen – det koster 299 kr en gang for alle. Det er om jeg så må sige adgangsbilletten.

 

Ellers er der ingen krav til dig. Du kan have det godt eller skidt. Du kan ønske at komme for at stille et par spørgsmål eller dele en erfaring. Du kan ønske bare at komme og lytte til hvad andre taler om. Det er helt op til dig.

Jeg byder på en kop kaffe eller te og så sætter vi os ved langbordet. Det bliver ganske uformelt. Jeg vil ikke lave terapi eller kursus. Bare være til stede og bidrage med mine erfaringer og lytte til jeres. Det er altså en slags mødested, hvor man kan udveksle erfaringer eller få inspiration. Jeg er den aften mere en inspirator end en terapeut. Vi kan være fra 2-10 deltagere, Varighed 1,5 time.

Hvis du vil læse mere om appen, så kan du starte her:

https://psykologernelykke.dk/?portfolio=leonor

Hvis du vil med, så send mig en sms på 28 73 06 46 med dit navn eller skriv et svar på denne mail. (Vær opmærksom på at du skal betale for en færgeoverfart – det koster 95 kr pr bil inklusiv passagerer – tur/retur.)

Hvis du kender nogen, som du tror har interesse i at komme med, så må du gerne give informationen videre, så kan de selv kontakte mig.

Jeg er spændt på hvor mange vi bliver, men altså max 10 denne gang.

 

Med venlig hilsen Lotte

 

PS.  Tidspunktet 19.40 passer med at tage færgen 19.30 fra Struer-siden.

Mindfulness-meditation

Mindfulness-meditation

Lær at tackle din jalousi/vrede/stress/angst/mindreværdsfølelse 

Du kender sikkert fornemmelsen af ubehagelige følelser som jalousi, angst eller vredesfølelser, der kører i ring, så de efterhånden fylder det hele og du ikke kan tænke på andet.

Du kan lære at tackle det gennem mindfulness-meditation og terapi. Læs mere

Bliver du vred eller er du snarere bekymret?

Måske kender du fornemmelsen af at bekymringerne kører i ring, og du ikke kan sove?

Måske kender du følelsen af jalousi, der bygger sig op til uanede højder?

Måske kender du følelsen af vrede, der tager overhånd og ender med et raserianfald?

Måske kender du angsten, der ender med et angstanfald med hjertebanken og vejrtrækningsproblemer og måske frygten for at dø?

Måske kender du til mindreværdsfølelser, der ender med trøstespisning?

Det kører i ring

Du kender sikkert når dine tanker kører i ring og efterhånden fylder det hele og du ikke kan tænke på andet.  Nogen gange tager det overtaget og styrer dig fuldstændigt.

Du kan være bekymret over din partner eller din arbejdssituation, dine børn eller dit liv i det hele taget. Og du kan ikke lægge det fra dig. Det kører i ring.

Du kan lære at tackle det gennem mindfulness-meditation

Du kan lære at tackle din jalousi, din vrede, din stress, din angst eller din mindreværdsfølelse ved at arbejde med mindfulnes-meditation i forbindelse med terapi.

Mindfulnessøvelserne kan du hurtigt lære at bruge derhjemme og de kan efterhånden udbygges, som det er bedst for dig.

Mindfulnes-øvelserne kan give dig en bevidsthed om, hvordan jalousifølelsen, stressen, bekymringen eller mindreværdsfølelsen opstår. Øvelserne lærer du hos mig og træner videre med derhjemme. Sideløbende arbejder vi med, hvordan du kan tackle  den forstyrrende følelse mest konstruktivt.

Efterhånden kan du træne dig op til at blive bedre og bedre til at opdage dine ubehagelige følelser inden de vokser dig over hovedet, og dermed få kontrol over dem og lære at reagere på nye måder.

Find skatten – brug kroppen

Find skatten – brug kroppen

Hvis du vil udvikle dig som person, er det vigtigt at give plads til nye måder at erkende på. Jeg vil i denne artikel komme nærmere ind på, hvordan vi som mennesker indeholder en mængde ressourcer, som vi ikke altid gør brug af.

I vores daglige arbejdsliv  og skolegang er vi trænede i at bruge vores tænkning og erkende så rationelt som muligt. Vores erfaring med det følelsesmæssige er mest knyttet til situationer, hvor vi ”taber hovedet” og bliver vrede eller kede af det, eller forelskede.  Vi har derfor ikke meget træning i at bruge andre erkendemåder end den rationelle i forhold til problemløsning eller som et middel til personlig udvikling.

Gode teknikker

Mindfullness, visualisering og hypnose er gode teknikker, hvis man ønsker at  opnå man større mental frihed og evne til at reagere på forstyrrende tanker.

Mindfullness har meget til fælles med hypnosen. Hypnose har en mystisk klang i manges ører. Det skyldes nok at man tidligere optrådte med hypnose og at det der handlede om at få folk til at overskride nogle grænser, sådan at det blev morsomt og underholdene at kigge på. Faktisk meget sammenligneligt med moderne reality-tv.

I virkeligheden er hypnose ganske harmløst. Man mister ikke kontrollen over sig selv. Den nærmeste sammenligning er meditation, der også handler om at bringe sig selv i en anden mental tilstand.

At hypnotisere sig selv eller blive hypnotiseret handler om at komme i trance. Nogle mennesker kommer let i trance, andre har langt sværere ved det. Det er ligesom så meget andet her i tilværelsen også en træningssag.

Milton Erickson, der er berømt for sin hypnoterapeutiske tilgang, beskriver i sin bog ”And My Voice Will Go With You”(1982), hvordan man langsomt kan lære at komme i trance ved at lade som om man er i trance.  Ideen er, at trance er en tilstand i kroppen og sjælen og ved at foregive at man er i den, begynder man langsomt at nærme sig tilstanden.

I trance har man sin opmærksomhed rettet indad

Den letteste måde at komme i trance på, er ved at en hypnoterapeut inducerer trancen for en. Det vil sige at terapeuten langsomt taler til en i takt med ens vejrtrækning og hjælper en med at koble bevidstheden mere og mere fra. Mindfulness starter også med et øget fokus på vejrtrækningen.

Hvis man vil arbejde med selvhypnose kan man søge hjælp i en af de mange apps, der er på markedet. Man kan sætte sig meget komfortabelt og tage nogle meget dybe vejrtrækninger, mens man mentalt forbereder sig på at trænge dybere ned i sig selv end den almindelige dagligdags bevidsthed normalt når.  Til det formål kan man eventuelt bruge den app, jeg har lavet, der hedder “Psykologens Værktøjskasse.”

Fokuseret opmærksomhed

Trance er kort fortalt en ændret bevidsthedstilstand, hvor man har en intens fokuseret opmærksomhed. Man har sin opmærksomhed rettet indad og er ikke særlig fokuseret på de ydre sanser. På den måde minder trancetilstanden om at falde i staver. Man kører sin almindelige rationelle bevidsthed ned på lavt blus og giver dermed plads til en mere helhedsorienteret og kropslige, intuitiv erkendelse.

Gennem selvhypnose eller hypnoterapi  kan man få adgang til sine ubevidste ressourcer. Nogen gange dukker der noget op under trancen, som man ikke kunne have fundet frem til via sin almindelige bevidstheds logik. Det svarer lidt til det, man oplever i drømme. I modsætning til hvad mange mennesker tror, er det ikke sådan at man under hypnose ikke ved hvad der foregår.

Den rationelle bevidsthed er hele tiden med på sidelinien og man behøver derfor ikke være bage for at miste kontrollen over sig selv.  De fleste moderne menneskers problem er det omvendte: Vi er nemlig ofte så trænede i rationel og bevidst ræsonnering, så vi har svært ved at give plads til andre erkendemåder i os selv.

Visualiseringsøvelser kan bryde vanemæssige begrænsninger

Hvis man har et område i sit liv, som man ønsker at forandre, handler det om at ændre sin mentale indstilling på et dybere plan. Her er visualiseringsøvelser og fortællinger gode. De virker direkte ind på os og bryder vores vanemæssige begrænsninger. Som hypnoterapeut – og i forbindelse med almindelig samtaleterapi – har jeg oplevet, hvordan en introduktion af et eventyr eller en metafor har skabt en åbning, der kunne hjælpe personen til at skabe forandring i sit liv. Med lidt øvelse kan alle mennesker lære selv at afstedkomme forandringer via visualiseringsøvelser eller fortællinger.

Efterhånden som man får mere træning behøver man ikke nødvendigvis ligge eller sidde ned i enerum med lukkede øjne under en selvhypnose, men som nybegynder er det helt klart en hjælp. Meditativ musik kan også være en stor hjælp.

At bruge visualiseringsøvelser og trance i pressede situationer

Når man bliver mere garvet kan man fremkalde en hypnotisk tilstand – altså en slags vågen trancetilstand, som ikke er synlig for andre – samtidig med at man fx er til et møde. Personligt bruger jeg mit indre billede af en fiskehejre i situationer, hvor jeg er ved at blive mere revet med af en stemning, end jeg ønsker. Så ”letter” jeg mentalt. Jeg oplever mig selv som en fiskehejre, der betragter det hele lidt på afstand. Fiskehejren flyver ikke skræmt op, som visse andre fugle, men letter stille og roligt og cirkler et par gange over territoriet og lander lidt på afstand af det, som den gerne vil lægge afstand til. Fordi jeg har arbejdet meget med visualiseringer af fiskehejrer, kan jeg hurtigt lave en sådan visualiseringsøvelse. Og det virker! Som bevidst, rationel person bliver jeg også pludselig lidt bedre til at betragte situationen lidt på afstand. Holde det ud i strakt arm.

At have et billede eller et symbol, som man kan fremkalde mentalt, kan give fornyede kræfter pressede situationer. At få fat i andre sider af sig selv end de rent rationelle er i sig selv en god fornemmelse.