Kan du “lave ingenting”?

Synes du det er ubehageligt at “lave ingenting”? Du føler sig måske rastløs og holder dig konstant igang. Samtidigt er du meget træt, har ondt i ryggen, er svimmel eller har susen for ørene. I givet fald har du behov for at lære at slappe af og gøre noget godt for sig selv. Det kan være en god ide at indføre en daglig træning for din hjerne. En selvhypnose.

Hypnose  –  motion og afspænding for hjernen

Hypnose er en slags afslappet motion for hjernen. Har du været stresset i længere tid,  har  du typisk overbelastet en del af din hjerne og forsømt andre dele.  Det, der typisk bliver forsømt er evnen til at holde sin krop og tanke i ro, sin evne til at holde fokus. Når ens krop og hjerne ikke er i balance kan den reagere med en lang række symptomer som de ovenfor nævnte eller som fx at halsen snørrer sig sammen, at kroppen bliver tung og træt eller at tankerne kører rundt i hovedet hele natten. Der er store individuelle forskelle i symptomerne og det er derfor muligt at forlænge listen i næsten en uendelighed.  Fælles er behovet for at slappe mere af, hvilket ikke er helt så let som det lyder. Stressramte er netop vant til at holde sig igang med aktiviteter hele tiden, så det er en udfordring at slappe af.

“At lave ingenting”

I min psykologpraksis hører jeg ofte afslapning og rolige aktiviteter omtalt som “at lave ingenting”, hvilket mange mennesker synes er yderst vanskeligt. Måske kender du fornemmelsen af at det er ubehageligt at sidde stille, fordi følelser af tristhed eller andet ubehag overmander dig? Din løsning er formodentligt at ordne noget, være praktisk og holde dig igang, så du kan komme væk fra følelserne og føle at du er ok, fordi du præsterer noget.

Jeg vil gerne opfordre dig til at lave “ingenting” mindst en gang om dagen – og gerne i en halv time. Ikke gøre rent, ikke støvsuge, ikke putte børn, ikke tjekke din mobil, ikke se fjernsyn. Bare rette fokus indad og se, hvad der gemmer sig der. Det kan være træthed, glæde, sorg, smerte, tyngde, kulde, varme eller hvad ved jeg. Det er godt for din hjerne at træne de celler, der arbejder med selvindsigt og evnen til at turde VÆRE. At være dig. At være i ro.

Du kan eventuelt bruge appen “Psykologens Værktøjskasse”, som jeg har lavet til netop samme formål. Du kan finde den på Appstore og Google Play. Der er 35 øvelser til mentaltræning og to af dem er gratis, så du kan få en fornemmelse af, hvad det er for noget, før du køber.

This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: (#200) Provide valid app ID Type: OAuthException

Har du smerter, som din læge ikke kan forklare?

Uforklarlige symptomer                                          Har du smerter eller problemer som lægen ikke kan forklare, kan det skyldes stress.

Måske er du bare et engageret menneske?               Du synes formodentligt ikke selv, at du er stresset. Det er helt almindeligt. Du er engageret i det du laver og gør det af egen fri vilje. Der er ikke nødvendigvis nogen, der står og presser dig.

En overbelastet hjerne
Nogle mennesker presser sig selv utrolig meget og holder sig konstant igang. Det fører desværre til at hjernen efterhånden bliver overbelastet og reagerer med en lang række symptomer. Tankerne kører i hovedet – også om natten – og halsen snører sig måske sammen. Det kan også være helt andre symptomer, en trykken for brystet eller kvalme. Det er individuelt.

Brug for ro
Stressede mennesker har brug for ro. Men svært ved at slappe af. Hvis du har det sådan kan du få hjælp hjemme i din egen stue ved at benytte dig af de værktøjer jeg har gjort tilgængelige i Psykologens værktøjskasse.

 

This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: (#200) Provide valid app ID Type: OAuthException

 

Bliv bedre til at slippe smerter og bekymring

Hvis du ofte er plaget af smerter, kan du have brug for at øve dig i at slippe tanker og bekymringer, der ofte forværre smerterne.

Giv dig selv en pause med en af de fem værktøjer, der er skræddersyet til smerte og sygdom.

Lyt hveranden dag

Lyt for eksempel til historien om “Drengen og den gyldne gaffel” eller “Livets Flod. Historierne virker forebyggende overfor smerter og bekymringer, så du kan med fordel lytte igen og igen, indtil historierne har lagt sig til rette inden i dig. Virkningen forbedres over tid.

Når du har smerter

I den situation, hvor du har smerter, som du har brug for akut lindring for, kan du lytte til værktøjerne “Oplev færre smerter” eller “Slip hovedpinen – slap af”.

Alle værktøjerne finder du i appen “Psykologens værktøjskasse” på Appstore eller Google Play.

 

This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: (#200) Provide valid app ID Type: OAuthException

 

 

Er dit liv en ørkenvandring?

Er du god til at holde ud?

Har du altid været god til at holde ud, blive ved, få ting fra hånden, fortsætte og fortsætte?

Vågne, bade, spise, blive klar, køre på job, prøve at nå det hele til alles tilfredshed, købe ind, komme hjem, lave mad, putte børn, tjekke mail og så i seng. Og så ligge der og vende og dreje sig og have svært ved at sove ved tanken om alt det, du skal nå dagen efter…

Holder du fast med det yderste af neglene?

Bliver du ved dag efter dag? Holder fast med det yderste af neglene selvom du mærker at det er ved at blive lidt af en sej vandring. Formodentlig er du god til at fortsætte langt ud over hvad din krop og hjerne kan holde til. I den situation kan det være svært at vurdere, hvornår nok er nok.

Måske har du presset dig selv for længe…

Jeg vil opfordre dig til at lytte til et værktøj fra appen “Psykologens Værktøjskasse”, der tager dig med på en mental vandring. Værktøjet hedder “Har du presset dig selv for længe?”

Øvelsen hjælper dig med at mærke, hvad du har brug for og om du eventuelt er overbelastet.

Sæt god tid af efter øvelsen, så du ikke skal styrte ud af døren bagefter, men har tid til at mærke efter.

Du finder appen på Appstore eller Google Play – se links her: https://psykologernelykke.dk

 

This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: (#200) Provide valid app ID Type: OAuthException

 

Smertelindring – uden medicin


Har du kroniske smerter?

Hvis du lider af kroniske smerter, har du sikkert erfaret at visse situationer  forstærker smerterne, mens andre formindsker smerteniveauet. Det kan man udnytte til sin fordel.

Smerter og sygdom
Start med at lytte til et af de fem værktøjer til smerter og sygdom i appen Psykologens værktøjskasse.

Slip hovedpinen – slap af                                         Oplev færre smerter
Væverskens røde tråd                                        Drengen og den gyldne gaffel                                                Livets flod

Bestem selv
Du kan selv bestemme, hvilken af de fem værktøjer,
du har lyst til at starte med. Nogle værktøjer er udformet som helende historier, hvor du blot skal lytte og træne dig selv i at slappe af på en årvågen måde. Andre værktøjer er mere øvelsesorienterede og giver instrukser til, hvad du skal gøre.

Som at børste tænder

Værktøjerne virker præventivt på samme måde, som når man børster tænder. Det fjerner ikke huller i tænderne, men forebygger nye huller. På tilsvarende måde kan du bruge værktøjerne til at optræne sindets evne til at smertereducere.  Efterhånden kan du blive bedre til at indrette dig på den mest hensigtsmæssige måde, og dermed opleve færre smerter.

Gode gentagelser

Det er en god ide at høre den samme øvelse mange gange, så den sætter sig om en slags vane i dig. Du vil erfare at du bliver bedre og bedre til at slappe af og flytte fokus væk fra smerterne.

Hvis du lytter til et af værktøjerne et par gange eller tre om ugen vil du efterhånden opleve, hvordan du lettere kan finde ro og mærke hvad du har behov for netop nu.

 

This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: (#200) Provide valid app ID Type: OAuthException