Få nærhed i dit parforhold

Problemer i parforholdet?

  • Har du problemer i dit parforhold?
  • Måske lider du af jalousi?
  • Føler du sig ensom, selvom I er to?
  • Har I svært ved at tale sammen uden at skændes eller lukke af?
  • Har du/I mistet lysten til sex?
  • Har I magtkampe?

Hvem har skylden?

Når gnisten forsvinder og der opstår problemer i parforholdet, er mange tilbøjelige til at skyde skylden på den anden part. Man oplever at den anden er årsag til ens smerte. Man synes at den anden har nøglen til ens lykke. Men det er sjældent, det kun er den ene part, der har ansvaret.

Det er vigtigt at pointere, at man ikke kan forbedre sit parforhold, ved at ændre på modparten. Det er en fælles proces, der skal til.  Et ønske om at tale sammen på en ny måde, lytte på en ny måde, være sammen på en ny måde.

Hvad skal der til?

Mange problemer i parforholdet skyldes dårlig kommunikation. Man tror, man ved, hvordan den anden tænker og hvordan den anden føler. Man glemmer at fortælle hinanden det – og man glemmer at være nysgerrige overfor hinanden. At lægge mærke til hinanden. Måske har man også glemt at lægge mærke til sig selv og så er det jo vanskeligt at fortælle den anden, hvordan man har det.

Hvis du oplever at dit parforhold har mistet sin gnist, er der grund til at overveje at gøre noget ved det. Gennem terapi kan I måske genfinde den gensidige nærhed og forståelse for hinanden. Hvis I giver jer selv lov til at opleve hinanden på nye måder, vil det kunne fremme nærheden og indsigten og dermed måske få kærligheden til at blomstre igen.

Hvad kan man lære af parterapi?

Man får hjælp til at lytte til hinanden på nye måder. Lige gyldigt om der er tale om skænderier, lukkethed, tavshed, utroskab eller problemer med sex-livet, så er der nogle ting, det kan være gavnligt at lære:

Man kan lære at tale sammen, respektere og forstå hinanden – også når man ikke er enige.
Man kan lære at tale sammen om følsomme ting – i stedet for at skændes og lukke i.
Man kan lære at få øje på, hvordan problemerne opstår. Man kan lære at få mere kontrol over, hvad der sker. Man kan lære at se hinanden på nye måder, og dermed få en ny nærhed og varme.