At fortælle historier – at fortælle sig selv

Historier er en del af min terapi, min supervision, mit liv. Jeg har mine egne historier. En handler om en fiskehejre, der er god til at holde afstand. Fiskehejren minder mig om at løfte mig lidt op, når noget er svært, så jeg kan bevare overblikket.  En anden historie handler om at blive mere katteagtig og ikke så efterrettelig, som en hund. Gå sin vej med et sving med halen, hvis noget bliver for broget.

At fortælle historier knytter an til en almen menneskelig fortælletradition.  Man kan overveje om ikke vores evne til at fortælle historier er det, der adskiller os tydeligst fra dyrene. Vi kan fortælle om os selv, om hinanden, om fortid og fremtid.

Gennem sine fortællinger, kan et menneske lave sig om. Ikke sådan lige med et, men stille og roligt. Over år. Jeg har set mennesker, der ændrer sig på en smuk og stille måde, eller en pludselig og dramatisk vis. Begge dele er rørende.

Du kan også fortælle dig selv frem.  Lad mig forklare, hvad jeg mener. Måske tænker du nogle gange:  ”Jeg er ensom.” Men hvis vi nu kommer lidt flere nuancer på fortællingen, så må vi vide noget om, hvad lægger du i ordet ensom. Hvornår du er ensom. Hvordan det er for dig at være ensom. Hvad er egentlig for dig det modsatte af ensom?  Alt det, som du svarer mig på disse spørgsmål bliver en del af din fortælling om dig. Men nogle gange er du sikkert også glad eller vred eller fjollet, og så kunne jeg stille dig nogle lignende spørgsmål og du ville folde endnu en del af fortællingen om dig selv ud. Du ville langsomt begynde at fortælle dig selv.

Har du mistet lysten?

Træt, irriteret, manglende lyst?

Har du haft mindre lyst på det sidste? Det kan også være du døjer med hovedpine eller andre smerter? Måske føler du dig træt og irriteret eller har svært ved at huske ting? Du sover formodentlig heller ikke så godt om natten eller glemmer at spise.

Men jeg VIL gerne!

Du har sandsynligvis gang i noget spændende, som du er engageret i og som du rigtig gerne vil. Jeg kan forestille mig at du får meget fra hånden og generelt holder dig oppe i et højt tempo. Men du skal vide, at din hjerne kun kan holde til det høje tempo i et vist stykke tid. Hvis man fortsætter med at køre derudad med højt adrenalinniveau, så kører både hjernen og resten af kroppen træt på et tidspunkt. Og bliver du alligevel ved at overhøre kroppens signaler, kan det ende med stress, fordi hjernen og kroppen bliver overbelastet.

Hjælp til at komme ned i tempo

Hvis du kan genkende billedet, vil være godt for dig, at begynde at give dig selv lidt ro. Sætte tempoet lidt ned. Du kan få hjælp til at komme igang og det eneste det kræver af dig er at du sætter dig ned og lytter i et kvarters tid. Jeg har lavet nogle historier, der er meget gode til at reducere stress. Det er historier, der er skrevet og fortalt så de kan have en helende effekt på dig. Du finder dem i appen “Psykologens værktøjskasse” på Appstore eller i Google Play.

Et nyt liv uden vold?


Dit liv ser måske pænt ud på overfladen, men er præget af trusler eller psykisk kontrol? Så pas på du ikke kommer til at vænne dig til det det.

“Det er ikke så slemt.” 

Jeg har ofte hørt mennesker i voldelige forhold sige at “det ikke er så slemt”. Men selv når trusler og vold ikke sker ofte, er det slemt nok at gå og frygte for næste vredesudbrud. Du fortjener at være tryg. Det er ikke meningen du skal gå og være bange for at gøre sin partner vred eller irritabel.

Hold fast i dig selv – med App

Pas på du ikke vænner dig til at bøje hovedet så meget, at du til sidst næsten glemmer, hvad du selv mener, og hvem du selv er.

Øv dig i at holde fast i dig selv med værktøjet “Det magiske tæppe,” som du finder i appen PSYKOLOGENS VÆRKTØJSKASSE. Værktøjet kan også hjælpe dig i den første tid efter et brud, fx når du er til forældremøder eller i andre situationer, hvor du skal kunne klare at være sammen med din tidligere ægtefælle. Mange af mine tidligere klienter har trænet med “Det magiske tæppe” og efterhånden lært sig at lave et mentalt skjold, der beskytter dem i pressede situationer.

This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

OBS til appbrugere

Hvis du har downloadet den nye version af PSYKOLOGENS VÆRKTØJSKASSE (version 2.1.0) har du måske opdaget at den lille skip-intro knap er faldet ud?

Det er en fejl og den er nu rettet. Indenfor et par dage kommer den nye version 2.1.1, hvor du igen kan springe direkte til din yndlingshistorie.

Snyd din eksamensangst

Snyd eksamensangsten

Måske er du vant til at tænke på dig selv som en, der ikke er god til mundtlig eksamen. Måske har du ligefrem oplevet en eksamen,  hvor du synes det gik dårligt, fordi du var nervøs. Så har jeg et råd til, hvad du skal gøre: Snyd!

Nej det mener du ikke, tænker du nok. Men jo. Jeg mener det lidt. Snyd! På en lovlig måde. Snyd din angst for eksamen  Det kan du godt.

Hvad plejer du at sige til dig selv?

Læg mærke til,hvad du går og siger til dig selv op til eksamen. Det er vigtigt, at du giver dig selv lov til at opføre dig anderledes denne gang . Lov dig selv, at du vil gøre det , så godt du kan. Vis dig selv, censor og eksaminator at du ved, hvad du vil. Jamen det ved jeg jo ikke, har du måske lyst til at indvende. Jo hvis du vil gøre det så godt du kan. Så vil du jo noget. Du vil gøre det så godt du kan. Gentag det for dig selv.

“Jamen sidste gang gik det rigtig dårligt!”

Det er muligt. Men dette er en ny gang. Det er denne gang og du vil gøre det så godt du kan. Hver gang dine tanker minder dig om tidligere ubehagelige eksamensoplevelser skal du sige til dig selv: Dette er en ny chance. Og jeg gør det så godt jeg kan.

“Jeg gør det så godt, jeg kan”

Nemlig. Og så har jeg lige lidt flere  råd til at  din eksamen kan blive så god som mulig. Mennesker har det bedst, når de er i kontrol, så du skal lære, hvordan du bevarer kontrollen.

Hvordan bevarer jeg kontrollen?

Du bevarer kontrollen ved at have en plan. Det behøver ikke være en fantastisk plan. Men du skal have en plan. Vil du sidde ned eller stå op, når du kommer ind til eksamensbordet fx? Det bestemmer du. Vil du fx starte med at give hånd og sige Hej? Hvad vil du starte med at fortælle? Når du har besluttet det, så har du allerede kontrol over det første minut.

Hav en plan

Det er vigtigt at du har en plan. Selvom du kommer væk fra planen og bliver usikker eller nervøs, så kan du sige: jeg går lige tilbage til min plan. Det er vigtigt, fordi det giver dig kontrol i situationen. Hvis du løber tør for svar eller ideer, så hold en pause og gå tilbage til planen.

Husk at du gør det så godt du kan. Og selv et lille fremskridt er godt. Næste gang bliver det endnu bedre.

APP hvis du har brug for hjælp

Hvis du har brug for hjælp til at blive klar til eksamen, så kan du downloade i appen.  PSYKOLOGENS VÆRKTØJSKASSE. I denne app er der en øvelse, der hedder “Klar på 5 minutter” og en øvelse til eksamensangst, der hedder “Skru ned for angst og uro”.

 

This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Bliv klar til at holde tale…

Skal du holde en vigtig tale?

Måske er det din datter eller søns konfirmation,dit bryllup eller din bedste vens bryllup, der står for døren. Ligegyldigt hvad, betyder det sikkert meget for dig at din tale bliver god.

5 gode råd 

  • forbered dig

Det kan gøres på mange måder. Start med at gå en tur og tænk over hvad du vil sige. Når du så kommer hjem, så kan du skrive nogle stikord ned.

  • skab en rød tråd 

Prøv at finde en rød tråd i din tale. Du kan tage afsæt i nogle bestemte ord. Du kan vælge et tema. Eller du kan samle nogle episoder, der tegner et billede af den, du vil holde tale til.

  • skriv løs

Se hvilke af dine stikord fra gåturen der passer sammen med din røde tråd, og begynd at skrive nogle sætninger ned. Bare skriv, hvad der falder dig ind uden at tænke på om det er rigtig stavet eller kommer i den rigtige rækkefølge. Skriv endelig løs. Det hjælper på kreativiteten.

  • øv dig

Nu skal du igang med at holde talen. Du kan gå ture og holde tale, hvis du går et sted, ´hvor du har området for dig selv. Du kan også holde tale, når du kører bil på vej til arbejde, eller hvornår du har lidt tid for dig selv. Øv dig i at sige talen højt. Du glemmer meget til at starte med, men så kigger du bare på papiret igen og næste gang får du flere ting med. Til sidst kan du mærke at du har styr på talen og kan huske den i hovedtræk. Det er det vigtigste.

  • bliv klar på dagen

På selve dagen kan du blive nervøs, ligegyldigt om det er en præstation på jobbet eller i privatlivet, der er tale om. Du kan forberede dig med en kropslig øvelse, der gør dig klar og parat. I min app “Psykologens Værktøjskasse” er der en øvelse til 8 kr, der gør dig klar og parat. Øvelsen hedder Styr på nerverne på 5 minutter.

Styr på nerverne på 5 minutter

På 5 minutter kan du gøre dig klar, få fat i kroppens styrke og blive klar til din præstation. Hvis du er lidt nervøs for at holde tale, har du her en øvelse, der egner sig til at blive brugt i dagene før og helt op til dagen for præstationen.

App’en “Psykologens Værktøjskasse”  kan downloades gratis via Appstore eller Google Play ‘

Download på din iPhone eller iPad her
Download på din Android-telefon her 
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Er dit liv en ørkenvandring?

Er du god til at holde ud?

Har du altid været god til at holde ud, blive ved, få ting fra hånden, fortsætte og fortsætte?

Vågne, bade, spise, blive klar, køre på job, prøve at nå det hele til alles tilfredshed, købe ind, komme hjem, lave mad, putte børn, tjekke mail og så i seng. Og så ligge der og vende og dreje sig og have svært ved at sove ved tanken om alt det, du skal nå dagen efter…

Holder du fast med det yderste af neglene?

Bliver du ved dag efter dag? Holder fast med det yderste af neglene selvom du mærker at det er ved at blive lidt af en sej vandring. Formodentlig er du god til at fortsætte langt ud over hvad din krop og hjerne kan holde til. I den situation kan det være svært at vurdere, hvornår nok er nok.

Måske har du presset dig selv for længe…

Jeg vil opfordre dig til at lytte til et værktøj fra appen “Psykologens Værktøjskasse”, der tager dig med på en mental vandring. Værktøjet hedder “Har du presset dig selv for længe?”

Øvelsen hjælper dig med at mærke, hvad du har brug for og om du eventuelt er overbelastet.

Sæt god tid af efter øvelsen, så du ikke skal styrte ud af døren bagefter, men har tid til at mærke efter.

Du finder appen på Appstore eller Google Play – se links her: https://psykologernelykke.dk

 

This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

 

App – ny brugervenlig udgave

Det skal være let at bruge appen – “Psykologens Værkttøjskasse”

Nu kommer Psykologens Værktøjskasse i en langt mere brugervenlig udgave. Hvor der i sidste uge var 3000 brugere er der nu 3500, der har downloaded Psykologens Værktøjskasse og som bruger et eller flere af værktøjerne flittigt.

Download den nye version og få langt større overblik over værktøjerne. Den nye opdaterede version af appen tilgodeser de ønsker, jeg har indsamlet fra de mest trofaste brugere.

Lettere at vælge…

De brugere, der har købt hele pakken, har hele 35 værktøjer at vælge imellem. Mange bruger appen dagligt og har haft et ønske om,  at det skulle være lettere at vælge et værktøj, der passer til dagen. Derfor  er værktøjerne nu fordelt på 9 kategorier.

De 9 kategorier er:

Stress – Angst – Slap af – Trist – Søvn – Selvværd – Indre kritiker – Smerte og sygdom – Eksamen

Når du klikker på en af de 9 kategorier bliver du ledt til et eller flere værktøjer, der er særligt velegnede i forhold til tristhed, smerte, en hård indre kritiker osv.

Jeg håber du vil få gavn af ændringen

Intro

Som noget nyt er der kommet en intro menu, der ganske kort præsenterer appen. Den er kun synlig første gang du åbner appen, men du finder den i menuen, hvis du vil genlæse den.

Læs om hvordan du kan bruge appen på hjemmesiden eller på Facebooksiden:

This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue