Kan man dø af stress?

Ja, desværre
Stress er blevet et dagligdags ord og det lyder jo ikke så farligt. Men desværre kan det være meget farligt. Så hvis du har svært ved at finde ro, svært ved at koncentrere dig om en samtale og svært ved at sove, er der grund til at stoppe op og tænke sig grundigt om.

Hvorfor er det farligt?

Kroppen kan sagtens holde til at være stresset i kortere perioder, faktisk kan man ligefrem blive lidt “høj” af det. Til gengæld er det direkte usundt at være stresset i længere perioder. Hjernen kan simpelthen ikke holde til det. På et tidspunkt tager den skade og det begynder at gå ud over din hukommelse og din evne til at være fokuseret. Det kan også være kroppen, der siger fra ved at “lægge dig ned” med urimeligt høj puls eller blodtryk. Begge dele er klart din krops måde at råbe vagt i gevær og hvis du har dit liv kært, så bør du lytte til den. Desværre har jeg oplevet mennesker, der ikke nåede at stoppe op, før det var for sent.

Hvad kan du gøre for at skrue ned for din stress?

Hvis du har på fornemmelsen at du lider af stress, handler det om hurtigst muligt at få skruet ned for tempoet i dit liv. Næsten alle historier og øvelser i “Mindfulness og hypnose. Psykologens værktøjskasse” – appen hjælper imod stress.

Du skal have fat i din indre ro, og det kan gøres på mange måder, som fx med værktøjet “Opdagelsesrejsen”, der tager din opmærksomhed med på en rejse ud i verden og ind i dig selv. Du kan også bruge en af de mange andre værktøjer, som fx “Lænestolen” og “Lommelygten”. Det kan være nødvendigt med en sygemelding i en periode og du kan have behov for at leve dit liv med mindre fokus på at præstere og mere på at være.

Til det formål kan du få støtte af Historien om “Livets flod”. Historierne kan købes for 25 kr. pr. styk eller du kan få dem for under det halve, hvis du køber alle øvelserne og historierne på en gang.


Hamrer dit hjerte alt for hårdt?

  • Har du svært ved at finde ro?
  • Glemmer du, hvad du lige har talt om?
  • Græder du eller skælder ud uden grund?
  • Er du irritabel eller indesluttet?

Noget kan tyde på at du har stress

Hvis du har været stresset i længere tid, kan det ende med at du bliver mindre social og direkte fraværende overfor andre mennesker. Så er det ved at være alvorligt, og det er vigtigt at du får trykket på bremsen.

Det er farligt at være stresset i længere tid og du bliver nødt til at gøre noget. Du har brug for at få ro på.
Hvis du er interesseret er der hjælp at hente i mine Mindfulness og hypnose – øvelser.

Lær at slappe af

Det lyder så let, men din krop kan desværre have glemt hvordan den slapper af og så skal den lære det igen.

Det kan den! Det lover jeg dig. Du kan starte med øvelser som “Lænestolen” og “Lommelygten”. Begge øvelser guider på forskellig vis til en mere afstresset tilstand. Jo flere gange du lytter til øvelserne, jo bedre virker det.

Fokuser din opmærksomhed

Hvis du i lang tid har haft alt for travlt eller været meget bekymret er der risiko for at du har ladet dine tanker styre rundt med dig. Jeg vil anbefale dig at begynde at lytte til “Lommelygten”, der træner dig i at styre dine tanker og rette fokus på det, der er godt for dig i stedet for det, der bekymrer.

1


Hvad er forskellen på mindfulness og hypnose?

Fokus indad

Mindfulness er et nyt ord for en gammel meditativ praksis, der handler om at rette sit fokus indad og acceptere, det der er. Åbne sig for det, kunne man også sige. Hypnose handler også om at rette sit fokus indad. Forskellen er at man mere aktivt arbejder med sig selv i hypnose. Man har en plan om hvor man vil hen – fx vil man gerne være mere afslappet, eller tro mere på sig selv, og så arbejder man mentalt i den retning.

Indirekte og direkte

I min app kan man vælge mellem at en mere indirekte påvirkning af sindet ved at lytte til historier eller en mere målrettet mentaltræning med selvhypnose. Begge dele har stor effekt. Historierne opdager man ofte først effekten af efter at have lyttet til dem i en længere periode.

Hypnose – stol på dig selv

Nej, men man giver sig selv lov til at stole på sig selv. Man lader sin fantasi råde og fordyber sig i, hvad man kan mærke i kroppen og ikke så meget i, hvad man tænker. Vi har lært i skolen at registrere vores tanker, men er knapt så gode til at registrere, hvordan vores krop har det. Bortset fra når den gør ondt.

Visualisering

Hypnose- og mentaltræningsværktøjerne er en slags visualiseringsøvelser, hvor du kan lære at arbejde med de vanskeligheder du har på grund af stress, sorg, smerte eller angst. De helende historier – eller mindfulde historier, som jeg også kalder dem – kan også få dig til at visualisere eller på andre måder få fat i ressourcer, som hidtil har ligget hen i det ubeviste.

Leg og fantasi

Har du mod til at lege og fantasere – så er du sikker på gevinst.